Wat is obesitaschirurgie
Obesitaschirurgie is een operatieve behandeling voor obesitas. Het doel van deze behandeling is om de voedselhoeveelheid dat je lichaam binnenkrijgt, te verminderen, waardoor je gewicht verliest. Obesitaschirurgie is meestal alleen een optie voor mensen met zeer ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 40) Waarbij andere behandelmethoden zoals diëten en oefening niet hebben geholpen. Er zijn verschillende soorten obesitaschirurgie, waaronder maagbanden, maagballonnen, maagverkleiningen, darm bypassen, maag verplaatsingen en maag verwijderingen.
Het laten plaatsen van een maagband
Een maagband, ook wel een gastric band genoemd, is een type van obesitaschirurgie waarbij een kunststof band rond de bovenste deel van de maag wordt geplaatst om de maag te verkleinen. Dit helpt om het hongergevoel te verminderen en de hoeveelheid voedsel die kan worden gegeten te beperken.
Hoe gaat het in z’n werk?
Het plaatsen van een maagband is een chirurgische ingreep die meestal onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Tijdens de ingreep maakt de chirurg een kleine incisie in de buik en plaatst daar de maagband om de bovenste deel van de maag. De band kan vervolgens worden aangepast door middel van een kleine pomp die onder de huid is geplaatst. De pomp kan worden gebruikt om de spanning op de band aan te passen, wat kan helpen om het hongergevoel te verminderen.
De risico’s
Het plaatsen van een maagband is een chirurgische ingreep die risico’s en mogelijke complicaties met zich meebrengt, zoals bloedingen, infecties en problemen met de narcose . Het is belangrijk om de risico’s en de mogelijke resultaten van de ingreep te bespreken met een arts voordat je besluit om een maagband te laten plaatsen. Het is daarom dus ook niet voor niets dat je niet zomaar in aanmerking komt voor een maagband. Sterker nog, de kans dat je wordt afgewezen is aanzienlijk. Niet alleen dien je namelijk een bepaalde BMI te hebben, maar dien je ook voor de rest gezond te zijn. Je hart heeft namelijk al ontzettend veel te verwerken, waardoor ook een chirurg het risico natuurlijk niet wil lopen op eventuele complicaties tijdens de ingreep.